Checklista inför bokslut

Nu är vi i full gång att planera det nya året och skapa möjligheter för båda nya och gamla kunder. För dig som hade bokslutsdatum 31/12 börjar det nu bli hög tid att planera inför kommande bokslut.

Vi på Majena hjälper dig gärna med bokslutet, men för att vi ska kunna göra detta på ett framgångsrikt sätt behöver bokföringen vara färdig. I detta inlägg delar vi med oss av en checklista för att du ska bli redo för bokslutet.

Ida_Ann

Checklista inför bokslut:

  • Kolla så att allt är bokfört fram till den 31 december.
  • Finns det några fakturor i januari som egentligen tillhör föregående år? Ta kopior på dessa också och lämna in dem tillsammans med resterande bokföringsunderlag.
  • Är det något som du själv fakturerat som avser föregående år? Dessa ska också finnas med i bokslutet och lämnas in tillsammans med övrigt underlag.
  • Kanske finns det även räkningar som du fakturerat eller betalt i december, men som gäller kommande år. Dessa ska inte tas med i bokslutet, utan först i nästa årsbokslut.
  • Har du även en kontantkassa eller ett lager? Då behöver dessa inventeras i samband med bokslutsdagen, så att du har full koll på vad som finns där.
  • Har du införskaffat inventarier under året som är dyrare än ett halvt prisbasbelopp? Dessa behöver då ha underlag som ska bokföras som en tillgång i företaget, och avskrivningar behöver göras.
  • Beställ ett engagemangsbevis från banken vid bokslutsdatum.
  • Årsbeskedet för fondkonton, värdepapper, lån och dylikt behöver sparas.
Majena_runt_bord

När detta är färdigt hjälper vi dig gärna med ett årsbokslut. 

Som Redovisningsbyrå börjar vi alltid med att bocka av bokföringen och stämma av balanskonton. Detta gör vi för att se vad som ligger bakom siffrorna. Vi sammanställer sedan detta i bokslutet, där vi även beräknar avskrivningar, skatter, och liknande. Vi färdigställer årsredovisningen och lämnar in den till Bolagsverket om du har ett Aktiebolag. Sist görs bolagets inkomstdeklaration och ägarnas K10-bilagor.

Hur prioriterar vi när vi gör årsbokslut?

Vi börjar med att göra boksluten till föreningar, då de ofta har sina årsstämmor i perioden mars-maj. Sedan gör vi bokslut till Enskilda Firmor, eftersom dessa deklarationer ska vara inlämnade senast den 2/5. En redovisningsbyrå kan om det behövs ansöka om uppskov för enskild firma till och med 15/6 om det skulle behövas. De sista årsboksluten som görs är för Aktiebolagen, då dessa ska vara påskrivna senast den 30/6 och inlämnade senast den 31/7.

Vill du veta mer? 

Tveka inte att höra av dig om du undrar över något gällande bokslut och deklaration. Vi finns här för dig som företagare och svarar gärna på dina frågor.